zaterdag 28 april 2012

Briochedeeg

Ingrediënten (voor 1 kilogram deeg)


  • 500 gram bloem
  • 35 gram suiker
  • 15 gram biergist
  • 350 gram boter
  • 15 gram zout
  • 5 eieren
  • 1/2 glas melk

Bereiding


  1. Neem eerst een kwart van de bloem (125 gram) en doe ze op een hoopje en maak er een kuiltje in. In het middel lost u 15 gram biergist in lauwe melk op. De bloem moet het vocht opslorpen, op deze manier zult u een week deeg verkrijgen dat men 'zetsel' noemt.
  2. Doe het deeg in een kom, droog of met lauw water en zet het op een warme plaats.
  3. Strooi de rest van de bloem op een gladde marmeren of houten deegplaat en maak er een kuiltje in. Laat de suiker en het zout met een weinig lauw water in het midden ervan oplossen. Voeg hele eieren toe en vermeng goed met doe bloem, zodat ze geheel opgenomen wordt. Werk de gist of het zetsel erdoor.
  4. Kneed het deeg door voortdurend op zichzelf op te rollen, door het voortdurend lucht te doen opnemen en tot het niet meer aan de vingers of deegplaat blijft kleven. Dit werkje duurt ongeveer 15 minuten.
  5. Werk er de boter door die ongeveer dezelfde vastheid als het deeg moet hebben, om dit te verkrijgen is het goed de boter eerst met de vingers te kneden.
  6. Verdeel het deeg met de vingers en maak opeenvolgende lagen deeg en boter. Herhaal deze bewerking totdat het deeg mooi glad en homogeen is.
  7. Bestuif een kom met bloem en leg er het met bloem bestoven deeg in. Leg er een doek over. Zet de kom op een warme plaats (bv op een keuken rek, of in een warmkast, de temperatuur mag niet hoger zijn dan 40 graden Celsius).
  8. Keer het deeg na twee uur om op de deegplank en druk het in elkaar. Herhaal deze bewerking tweemaal, telkens met een pauze van twee uur.
  9. Zet het op een koele plaats tot u het deeg gaat gebruiken
NOOT
Siker is hier onmisbaar, ook wanneer het deeg voor zoute bereidingen moet dienen. Suiker geeft kleur aan het deeg. Zonder suiker is het deeg geelachtig en glansloos.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten