zaterdag 28 april 2012

Bladerdeeg

Ingrediënten (voor 2 kilogram deeg)

  • 1 kilogram bloem
  • 10 gram zout
  • 850 gram boter
  • 2 & 1/2 deciliter water

Bereiding

  1. Strooi de bloem uit op een tafel en maak een kuiltje in het midden. Gier hierin het water waarin het zout is opgelost en 50 gram zachtgeroerde boter. Werk de bloem beetje bij beetje door de vloeistof tot u een week mengsel hebt verkregen.
  2. Bewerk de overgebleven boter zo dat al het water er uitloopt, dat ze glad wordt en dezelfde vastheid krijt als die van het deegmengsel.
  3. Rol het deegmengsel op de met bloem bestoven tafel uit. Rol een deeglaag van 1 centimeter dikte uit.
  4. Leg de boter in het midden ervan, vouw het deeg eroverheen en rol opnieuw in de lengte uit. 
  5. Vouw het bladerdeeg driemaal in accordeonvorm op, rol opnieuw in de lengte uit. Vouw het opnieuw op en laat het ongeveer dertig minuten rusten op een koele plaats. 
  6. Herhaal deze dubbele bewerking driemaal. Het bladerdeeg zal dus, na zesmaal bewerkt te zijn, gereed om gebruikt te worden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten